Idag är det prov

I Es3 har vi avslutat kursen Nutida konst med att repetera centrala begrepp från 1900-talets konsthistoria.

Nu är det dags för prov.

Jag har gjort i ordning en PPt med exempel på betydande konstverk och arkitektur, allt från Pollock till Nolde, Picasso till Le Corbusier, Hydman Vallien och Kandinsky.

Jag ber om en professor och en tolk. Två elever studsar upp. Jag presenterar den världsberömda professor Frida som ska hålla ett ca 2 minuter långt föredrag om ett konstverk vi snart ska få se. Då professorn inte talar något annat än gibberish har hon tack och lov tolken Jenny med sig. Jag ber publiken förbereda sig på att ställa frågor till professorn, och att vara beredda att hjälpa tolken med lite viskningar om det skulle behövas, eftersom hon är lite nervös inför det här stora tillfället.

“Professorn” får en varm applåd och börjar sin föreläsning så fort jag klickar fram bilden på Hockneys bild av Musse Pigg, Ronald McDonald, och den gråtande flickan som flyr undan napalmen. Hon talar obegriplig rotvälska som, liksom Chaplin en gång, verkar innehålla ord som wienerschnitzel och sauerkraut. Skratten ekar i rummet, spänningen släpper, alla samlar sig för en gemensam kraftsamling. Tolken Jenny tar ett djupt andetag och börjar “översätta” vad professorn säger. Hon pratar om popkonst, anakronismer, influenser och politiska budskap. När hon tvekar om namnet på konstnären får hon en teaterviskning från publiken. Klasskamraterna turas om att ställa frågor till professorn som hjälper de två tjejerna framme vid smartboarden att fördjupa sin analys, de viftar, applåderar och hjälper fram presentationen till en gemensam, lödig, nyanserad och välgrundad presentation. Även chansen att ställa ledande frågor, att sufflera, ger alla möjligheten att delta, att använda sina kunskaper i ett sammanhang där de samtidigt utvecklas.

Stolta och glada får Jenny och Frida en jätteapplåd innan de sätter sig.

Nästa professor hoppar upp, en tolk kommer springande. Taggade kastar de sig över en Matisse.

På torsdag åker vi till London. En härlig vecka tillsammans, innan de ska ta studenten och lämna oss.

 

3617_10151453497973108_31479384_n

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s